Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σχεδόν 529 χιλ. θανάτους προβλέπει νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή

Περί τους 529.000 πρόσθετους θανάτους έως το 2050 λόγω αρνητικής επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής προβλέπει το δυσοίωνο σενάριο για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, ιδίως φρούτων και λαχανικών.

Αναγκαστικές περικοπές στη διατροφή προβλέπουν Βρετανοί ερευνητές, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν κατ' εξοχήν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάρκο Σπρίνγκμαν του «Προγράμματος Μάρτιν για το Μέλλον των Τροφίμων» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, αξιολόγησαν σε παγκόσμιο επίπεδο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή και την υγεία.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται τρίτη στη σειρά διεθνώς, μετά την Κίνα και το Βιετνάμ, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιπλέον θανάτων κάθε χρόνο λόγω κλιματικής αλλαγής (124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους).

Με βάση τον ελληνικό πληθυσμό, τεκμαίρεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 1.400 επιπλέον θάνατοι θα μπορούσαν να συμβαίνουν ετησίως, επειδή η κλιματική αλλαγή θα έχει αρνητική επίπτωση στην αγροτική παραγωγή και στη διατροφή. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης η Ιταλία (7η) και Αλβανία (9η).

Η έρευνα εκτιμά ότι έως τα μέσα του αιώνα μας, η κλιματική αλλαγή μπορεί να σκοτώνει σε 155 χώρες συνολικά κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει στη διατροφή και στο σωματικό βάρος, εξαιτίας της μείωσης της αγροτικής παραγωγής.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, αν δεν επιβραδυνθεί το φαινόμενο του «θερμοκηπίου», η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μια μέση ανά κεφαλή μείωση των διαθέσιμων τροφίμων κατά 3,2% έως το 2050 (ή περίπου 100 θερμίδες τη μέρα). Ειδικότερα στα φρούτα και λαχανικά η μείωση αναμένεται να είναι 4% και στο κόκκινο κρέας 0,7%.

Ποιες χώρες πλήττονται
Τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων θα συμβούν στις δύο πιο πολυπληθείς χώρες, στην Κίνα (248.000) και στην Ινδία (136.000).

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμη και μέτριες μειώσεις στη διαθεσιμότητα των τροφίμων ανά κεφαλή μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο ενεργειακό περιεχόμενο και στη σύνθεση της διατροφής πολλών ανθρώπων, και αυτές οι αλλαγές θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία», όπως σχολιάζει ο Δρ Σπρίνγκμαν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει και θετικές συνέπειες, καθώς εξαιτίας της θα μειωθούν ορισμένοι θάνατοι λόγω μείωσης της παχυσαρκίας και μείωσης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (30.000 λιγότεροι θάνατοι). Όμως, η αναμενόμενη παγκόσμια μείωση θανάτων από παχυσαρκία (περίπου 260.000 λιγότεροι θάνατοι έως το 2050) θα υπεραντισταθμιστεί από την αύξηση των θανάτων εξαιτίας της ανεπαρκούς σίτισης και της υπερβολικής μείωσης του σωματικού βάρους (266.000 περισσότεροι θάνατοι).

Αν περικοπούν οι εκπομπές αερίων που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, η μελέτη εκτιμά ότι οι σχετικοί με την κλιματική αλλαγή θάνατοι θα μειωθούν κατά 30% έως 70% (ανάλογα με τον βαθμό της μείωσης)...
 imerisia.gr
12/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021