Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Εφιάλτης για την Ελλάδα το 2050 Λόγω Κλίματος

Περισσότεροι Ελληνες και Ιταλοί, από ό,τι Σύροι θα πεθάνουν το 2050 ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τις σοδειές και θα διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων, όπως αναφέρει νέα μελέτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 124 σε κάθε ένα εκατομμύριο Ελληνες θα πεθάνουν, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση του καταλόγου των χειρότερα πληγέντων κρατών από την κλιματική αλλαγή, πίσω από το Βιετνάμ και την Κίνα.

Η Ιταλία κατέχει τη 12η θέση στη θλιβερή αυτή κατάταξη των 155 χωρών, με 4.630 θανάτους επί του συνόλου του πληθυσμού της. Στη Συρία, αντίθετα, 320 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα πληγούν και αυτές, με σημαντική αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού τους.

Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει με τέτοια σφοδρότητα την παραγωγή τροφίμων, που περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι θα πεθάνουν για τον λόγο αυτό σε όλο τον κόσμο, μόνο το 2050. Το ήμισυ σχεδόν των θανάτων αυτών (247.910), θα καταγραφεί στην Κίνα, με τη χώρα να χάνει 230 κατοίκους ανά εκατομμύριο.

Αποτίμηση επιπτώσεων
Η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αποτίμησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη διατροφή του πληθυσμού και στο σωματικό βάρος των κατοίκων κάθε χώρας. «Οι δραστικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα τροφίμων και στην πρόσληψη θερμίδων θα επηρεάσουν καθοριστικά την υγεία των πληθυσμών. Οι ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά, η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αύξηση της σωματικής μάζας θα ενισχύσουν σημαντικά την εμφάνιση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και ο καρκίνος, αυξάνοντας παράλληλα τη θνησιμότητα από τα παραπάνω αίτια», λέει ο δρ Σπρίνγκμαν.

Οι σοδειές στη Μεσόγειο αναμένεται να πληγούν κατεξοχήν από την κλιματική αλλαγή. Οι απομακρυσμένες από τη Μεσόγειο χώρες, όμως, θα αντιμετωπίσουν και αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς η διατροφή των πληθυσμών τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που παράγονται από ευάλωτα κράτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να συρρικνώσει την προβλεπόμενη ενίσχυση της διαθεσιμότητας τροφίμων κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2050. Αυτό θα σημάνει ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων για κάθε κάτοικο του πλανήτη θα μειωθεί κατά 3,5% για τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά μόλις κατά 0,7% για το κόκκινο κρέας.

Την επικίνδυνη κατάσταση έχουν συνειδητοποιήσει εκπρόσωποι επιχειρήσεων, μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επείγοντα μέτρα, με στόχο την εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Οι στόχοι, που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, απαιτούν όμως την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρώπης.

Η Λις Κρέινεστ, σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για θέματα διατροφικής ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής, λέει: «Οι μεταβολές στην αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά και η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τη διεθνή διατροφική αλυσίδα θα έχουν βαρύ ανθρώπινο τίμημα και στην Ευρώπη, διαψεύδοντας το αίσθημα ασφάλειας των σύγχρονων Ευρωπαίων.

Την ώρα που οι υπουργοί Περιβάλλοντος συνεδρίαζαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις των Συμφωνιών των Παρισίων στην ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας και περιβάλλοντος, η έκθεση του Lancet πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν πλέον άμεσα. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έπαψε να είναι θεωρητικό».

Η έκθεση της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης αναμενόταν να συζητηθεί στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.
(από www.kathimerini.gr, 05/03/2016)
  [energia.gr]
5/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021