Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Αρνητικό ρεκόρ 12ετίας για την τιμή του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 12 ετών και συγκεκριμένα γύρω στα 34,33 δολάρια το βαρέλι εξώθησε χθες την τιμή του Brent η ανησυχία για τη νέα κρίση στην Κίνα. Συνολικά στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, η τιμή του Brent έχει μειωθεί κατά σχεδόν 12%. Αργά το βράδυ, άλλωστε, η τιμή του αργού ΗΠΑ κυμαινόταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι.


 Ηδη, από την πρώτη συνεδρίαση του έτους, η κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων ήταν ο παράγοντας που υπερίσχυσε των γεωπολιτικών κινδύνων από τη νέα ένταση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη και ανέκοψε την ελαφρά ενίσχυση των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Με δεδομένο το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε καθοδική πορεία. 


Αναλυτές της αγοράς διαπιστώνουν μάλιστα πως η τολμηρή υπόθεση της Goldman Sachs για μια υποχώρησή τους στα 20 δολάρια το βαρέλι μπορεί σύντομα να αποδειχθεί πιο ρεαλιστική από όσο φανταζόταν η ίδια η επενδυτική τράπεζα. Κι αυτό γιατί η Goldman Sachs δεν έδινε παρά μια μικρή πιθανότητα στο σενάριό της αυτό.

 Οπως επισημαίνει το Reuters, το αργό Καναδά ήδη έχει υποχωρήσει στα 20 δολάρια βαρέλι μέσα στην εβδομάδα, λιγότερο δηλαδή από όσο κοστίζει η εξόρυξή του και η μεταφορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021