Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Δημιουργία τεράστιου θαλάσσιου καταφυγίου στον Ατλαντικό

Η Νήσος Αναλήψεως βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό
Η βρετανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ίδρυμα Blue Marine και την κυβέρνηση της Νήσου της Αναλήψεως, ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου καταφυγίου με σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη χερσαία έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Νήσος Αναλήψεως βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, μεταξύ των ακτών της Βραζιλίας και της Αγκόλας, και αποτελεί εξαρτημένη περιοχή του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Νήσου της Αγίας Ελένης.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός καταφυγίου 234.291 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το νησί. Οι αρχές θα απαγορεύσουν τις αλιευτικές δραστηριότητες στο 52,6% των υδάτων και θα παρακολουθούν αυστηρά το κλειστό τμήμα μέσω δορυφορικών δεδομένων και περιπολικών σκαφών.

Τα δορυφορικά δεδομένα θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία Catapult. Όσον αφορά τα σκάφη, θα περιπολούν όλο το νησί, τόσο τον κλειστό όσο και τον ανοιχτό τομέα.

Ωστόσο, η αλιεία στη Νήσο της Αναλήψεως, δε θα απαγορευτεί πλήρως, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών εσόδων. Συγκεκριμένα η βιομηχανία τόνου, η οποία αποτελείται κυρίως από ταϊβανέζικα σκάφη με παραγάδια, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της, αλλά υπό αυστηρούς κανονισμούς.

Παρά τη συνέχιση της εμπορικής αλιείας στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι αρχές θα επιμείνουν στην πλήρη απαγόρευση της αλιείας καρχαριών και άλλων ευάλωτων ειδών. Για τοn σκοπό αυτό, θα απαιτούν τα σκάφη να φέρουν εξοπλισμό για τη ζωντανή απελευθέρωση ειδών που αλιεύονται κατά λάθος, όπως οι χελώνες ή ακόμα και θαλασσοπούλια που εγκλωβίζονται στα δίχτυα.​
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021