Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Το ανθρώπινο αποτύπωμα στη Γη έχει οδηγήσει στο πέρασμα σε μια νέα γεωλογική εποχή, την Ανθρωπόκαινο

Το ανεξίτηλο αποτύπωμα που έχουν αφήσει τα ανθρώπινα όντα στη Γη έχει γίνει τόσο καθαρό ώστε δικαιολογείται η ανθρωπότητα να δώσει το όνομά της σε μια νέα γεωλογική εποχή, δήλωσαν χθες ειδικοί.
Η αυγή της "Ανθρωποκαίνου" ("Anthropocene" από την ελληνική λέξη άνθρωπος) σηματοδοτεί το τέλος της Ολοκαίνου εποχής, η οποία θεωρείται ότι άρχισε πριν από 11.700 χρόνια στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ο νέος όρος προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000.

"Η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει μια διεισδυτική και διαρκή υπογραφή στη Γη", αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Κόλιν Ουότερς του Βρετανικού Γεωλογικού Παρατηρητηρίου.

"Γινόμαστε οι ίδιοι ένας γεωλογικός παράγοντας", δήλωσε ο Ουότερς στο Ρόιτερς.

Η αρχή της Ανθρωποκαίνου εποχής μπορεί να βρίσκεται γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα, γράφουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ατομική εποχή, η οποία άρχισε στις 16 Ιουλίου 1945 με τη δοκιμή μιας πυρηνικής βόμβας στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, και το μεταπολεμικό άλμα στην εξόρυξη, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη χρήση υλικών φτιαγμένων από τον άνθρωπο, όπως το τσιμέντο ή τα πλαστικά, έχουν αφήσει γεωλογικά ίχνη.

Το τσιμέντο, το οποίο επινοήθηκε από τους Ρωμαίους, είναι τώρα πανταχού παρόν σε τέτοιο βαθμό ώστε αντιστοιχεί ένα κιλό για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλανήτη, αν απλωθεί σε ίση ποσότητα, αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021