Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΟΗΕ: Το El Niño απειλή την Αφρική με λιμό

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίζει να εξελίσσεται στον Ειρηνικό, ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων 50 ετών, έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένη ξηρασία στη νότια Αφρική η οποία θα έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Στη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη, τη Μποτσουάνα αλλά και το νησί της Μαδαγασκάρης, η φετινή εποχή των βροχών ήταν η πιο ξηρή των τελευταίων 35 ετών.

«Η δριμεία ξηρασία [...] έχει επεκταθεί και ισχυροποιηθεί από τα πρώτα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου 2015-2016, τροφοδοτούμενη από ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια Ελ Νίνιο των τελευταίων 50 ετών» αναφέρει η διεθνής υπηρεσία με έδρα τη Ρώμη.

Το Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και ξηρασία στην Αυστραλίας και τη Νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ άλλων.

Το τρέχον Ελ Νίνιο απειλεί να φέρει «καταστροφικές επιπτώσεις στις σοδειές και τη διατροφική ασφάλεια» προειδοποιεί ο FAO.

Λόγω της ξηρασίας η Ζιμπάμπουε και το Λεσότο έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη και στις περισσότερες επαρχίες της Νοτίου Αφρικής, όπου οι προβλέψεις για τη φετινή σοδειά καλαμποκιού περιορίζονται στους 7,4 εκατομμύρια τόνους, ή 25% λιγότερο από την ήδη μειωμένη περυσινή σοδειά.

Η Νότιος Αφρική, όπως και η Μποτσουάνα, η Σουαζιλάνδη και η Ναμίμπια, έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση νερού.

Η NASA είχε προηγουμένως συνδέσει το Ελ Νίνιο με καθυστέρηση των μουσώνων που έφερε καύσωνες στην Ινδία και πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες στην Ινδονησία.
in.gr
12/2/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021