Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Οι θάλασσες θερμαίνονται, τα ψάρια κολυμπούν προς τους πόλους. Ερημώνουν οι τροπικοί

Στο χειρότερο σενάριο - εκείνο που προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 - τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών θα απομακρύνονται από τους σημερινούς οικοτόπους τους και θα μετακινούνται προς τους πόλους κατά 25 χλμ. ανά δεκαετία. 


 Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών έχουν αρχίσει να μετακινούνται όλο και περισσότερο προς τους πόλους εξαιτίας της θέρμανσης των νερών των ωκεανών - μια ματιά στις δικές μας θάλασσες άλλωστε μπορεί να σας πείσει, εφόσον οι λεγόμενοι λεσεψιανοί μετανάστες, τα «ξένα» είδη που περνούν τη Διώρυγα του Σουέζ, αυξάνονται και πληθύνονται και φθάνουν όλο και πιο βόρεια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα είναι ωστόσο η πρώτη που «μέτρησε» την απόσταση αυτής της μετακίνησης υπολογίζοντας με ποιον ρυθμό θα συνεχιστεί στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συγγραφέων της, και με βάση τα τρία σενάρια που προβλέπει η Εκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι τροπικοί αναμένεται να ερημώσουν από ψάρια, ενώ οι βόρειες και νότιες θάλασσες του πλανήτη θα φιλοξενούν πρωτόγνωρα για αυτές είδη.

Μελέτη σε 802 εμπορικά είδη

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά μελέτησαν 802 είδη ψαριών και ασπόνδυλων που είναι διαδεδομένα στο εμπόριο χρησιμοποιώντας μοντέλα για να «προβάλουν» την κατανομή τους στις θάλασσες του πλανήτη ως το τέλος του αιώνα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τρία διαφορετικά σενάρια μεταβολής των συνθηκών διαβίωσης των θαλάσσιων ειδών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής - αυτά που προβλέπονται από την επίσημη έκθεση της IPCC.

Στο χειρότερο σενάριο - εκείνο που προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 - τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών θα απομακρύνονται από τους σημερινούς οικοτόπους τους και θα μετακινούνται προς τους πόλους κατά 25 χλμ. ανά δεκαετία. Στο καλύτερο σενάριο - το οποίο προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των νερών κατά έναν βαθμό Κελσίου - η μετακίνηση θα γίνεται με ρυθμό 15 χλμ. ανά δεκαετία.

Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με τις μεταβολές στην κατανομή των ψαριών που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ερημοι τροπικοί

Η τελική συνέπεια αυτής της τάσης θα είναι το «άδειασμα» των τροπικών θαλασσών. «Οι τροπικοί θα είναι οι κυρίως χαμένοι» εξήγησε σε δελτίο Τύπου ο Γουίλιαμ Τσέουνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Marine Science».

«Οι περιοχές αυτές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ψάρια για τη διατροφή τους. Θα δούμε μια απώλεια σε πληθυσμούς ψαριών που είναι πολύ σημαντικοί για την αλιεία και τις κοινότητες σε αυτές τις περιοχές». Αντιθέτως οι ψαράδες των πολικών περιοχών, τόσο στο νότιο αλλά κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, φαίνεται ότι θα βγουν κερδισμένοι.

«Καθώς τα ψάρια μετακινούνται προς τα ψυχρότερα νερά, το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους αλιείς στην Αρκτική» επεσήμανε η Μιράντα Τζόουνς, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης, τονίζοντας: «Από την άλλη πλευρά αυτό θα διαταράξει τους πληθυσμούς που ζουν εκεί σήμερα και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για τους πόρους».
Πηγή: Βήμα Science / news.in.gr / philenews.com
4/11/14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021