Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή

Η κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς οι υδάτινοι πόροι μειώνονται.

Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα που εξαρτώνται από το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αθροιστικά καλύπτουν το 98% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Όπως αναφέρει η μελέτη του Ενεργειακού Προγράμματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) της Αυστρίας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι μεταβολές στις θερμοκρασίες του νερού ή η έλλειψη υδάτινων πόρων μπορεί να μειώσει την ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα των δύο τρίτων των εργοστασίων ηλεκτρισμού από το 2040 ως το 2069.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 25.515 υδροηλεκτρικά και 1.427 θερμοηλεκτρικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, και υπολόγισαν ότι το 60% των σταθμών αυτών θα απειληθούν με πτώση του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής το διάστημα 2040-2069.

«Οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί δεν προκαλούν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά μπορεί και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα» προειδοποιεί ο Κέιγουαν Ριάχι, επικεφαλής της μελέτης περιγράφοντας τον φαύλο κύκλο της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι οι ΗΠΑ, η Νότιος Αμερική, η νότια Αφρική και η Κεντρική και Νότια Ευρώπη και η νότια Αυστραλία.

Οι ερευνητές, πάντως, πιστεύουν ότι υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα η καλύτερη, διασυνοριακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αύξηση της αποδοτικότητας, η χρήση θαλασσινού νερού στα συστήματα ψύξης, αλλά και η αντικατάσταση των υδρόψυκτων συστημάτων με αερόψυκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021